Danske Bogbind


Tilbage til forside

MIDDELALDER

Oversigtsbillede Billeder Bibliografiske oplysninger Beskrivelse
Klik for større billede Sprække
Fra venstre
Fra højre
NkS 298d
Statuta conuiuii sancti Johannis baptiste in Ygheløse. (Gildeskrå for Skt. Hans’ Gilde i Uggeløse).
Uggeløse 14. årh.
Bogbinder: Ukendt.
Indbundet i 1300-tallet.
Rullebind af træ med læderhylster. 19 cm langt, 3,4 cm i diameter.
Pergamentark (52 x 14,5 cm) oprullet om 21 cm lang træstok anbragt i træcylinder med en ½ cm bred sprække til at trække arket ud igennem, betrukket med læder der har været bundet fast i hver ende med sejlgarn (nu sidder det kun fast i den ene ende).
Proveniens: Ole Worm (1588-1654), læge, professor i latin, græsk, fysik og medicin, ad flere omgange universitetets rektor, grundlægger af dansk runeforskning, påbegyndte i 1621 systematisk indsamling af genstande, der skulle ende med at blive til Museum Wormianum. Efter Worms død købte Frederik III samlingen og indlemmede den i Det kgl. Kunstkammer.
Klik for større billede Forside
Bagside
Ryg
Forsnit
Øvre spænde 1
Øvre spænde 2
Nedre spænde 1
Nedre spænde 2
Våbenskjold
NkS 13 8º
Compendium theologice veritatis.
Vitskøl 1375-1400.
Bogbinder: Ukendt.
Pergamenthåndskrift indbundet i 1400-tallet.
Helbind af brunt skind på træpermer. 17,2 x 11,5 cm.
Permer dekoreret med flere blindtrykte rammer og borter af grenslyng og blomster, midt på ses C.H. Helwerskovs våben i guldtryk. På forpermen er midterfeltet delt lodret i to felter udfyldt med samme grenbort, på bagpermen er midterfeltet hverken delt eller udsmykket. 2 ciselerede metalspænder med udstansede huller og indskriften ABBAS HENRICVS ME RESTITVIT (Abbed Henrik sørgede for min reparation), Henrich Christiernsøn var abbed i Vitskøl fra ca. 1493-1502.
Ryg: Ikke original, lavet på Birgitte Dalls værksted, Det Kongelige Bibliotek, i 1981. 3 ægte bind, rhombeformet ornament i alle felter.
Forsats af blåt papir.
Ufarvet snit.
Proveniens: 1) Vitskøl Kloster. 2) Christianus Jani Equo-Paludanus (Christen Jensen Heskjær) (-1648), præst i Dronninglund. 3) Claudius Jani Brunonius (Claus Jensen Brun) 1655, præst i Øster Brønderslev. 4) C.H. Helwerskov, ejer af godserne Irup og Øland. 5) Fr. Thestrup, assessor. 6) Det Kongelige Danske Selskab for Fædrelandets Historie og Sprog, stiftet 1745 af Jacob Langebek, arbejdede med indsamling af håndskrifter, bogen skænket af Thestrup.
Klik for større billede Forside
Bagside
Ryg
Etiket
Stempel 1
Stempel 2
Forsats
GkS 1634 4º
Latinsk læsebog.
Bordesholm ca. 1470.
OBS! Bogen hører geografisk (Holsten) til udkanten af emneområdet.
Bogbinder: Ukendt.
Papirhåndskrift indbundet mellem 1470 og 1488 (hvor bogen nævnes i et Bordesholm-katalog).
Helbind af brunt skind på træpermer. 22,4 x 14,5 cm.
Permer dekoreret med femdobbelte, blindtrykte linjer, der danner rhombeformede felter, blindtrykt roset hvor linjerne mødes, felterne udsmykket med forskellige stempler: en blomst med fem blade, en lilje i rhombe, en fugl i cirkel, en firkant med ramme af prikker om en S-formet gren med blade og blomster (Bordesholms mærke). Foroven på forpermen to påklæbede etiketter: en lille med bibliotekssignaturen fra Bordesholm (G xxvii) og en stor med en delvis indholdsfortegnelse (Phisologus. Pauper hinricus. Brunellus asinus etc. Epistula de griselde), på bagpermen fire huller fra en forsvundet metalplade, hvormed bogen har kunnet lænkes til reol eller læsepult. Rester af 2 metalspænder med udstansede huller.
Ryg: 5 ægte bind med blindtrykt linje henover, blindtrykt skrålinje i felterne.
Som påklæbet forsats er brugt dele af et pergamenthåndskrift med den franske 1100-talsforfatter Alanus ab Insulis’ De sex alis cherubim.
Ufarvet snit.
Proveniens: 1) Bordesholm Kloster. 2) Gottorp ca. 1606. 3) Det Kongelige Bibliotek mellem 1735 og 1749.

(For flere oplysninger om bogens indhold og Bordesholm Kloster se Tue og Bodil Gad: At gavne og fornøje - en læsebog fra middelalderen. C. A. Reitzels Forlag 1991.)

Tilbage til forside

Håndskriftafdelingen/
Boghistoriske Samlinger

© Det Kongelige Bibliotek 2003