Det Kongelige Bibliotek - Musik- og Teaterafdelingen - Nyhedsbrev August 2006
Link: tilbage til forsiden
Hjem: Om biblioteket: Afdelinger: Musik- og Teaterafdelingen
fyld
 
Aktuelt fra Musik- og Teaterafdelingen
August 2006 Arkiverede nyhedsbreve

Indhold
> København - Venedig. Musik fra Christian 4's tid
> Fra andre samlinger: Håndskriftafdelingen
> Fra andre samlinger: Billedsamlingen
> Nyerhvervelser
> Nyanskaffelser
> Fokus på...Digitale præsentationer af musikemner
København - Venedig. Musik fra Christian 4's tid

Omkring år 1600 udgjorde byen Venedig et musikalsk kraftcentrum i europæisk musik, ikke mindst på grund af den musik, som fandt sted i Markuskirken. Her virkede bl.a. den store Giovanni Gabrieli. Netop hans ry var grunden til, at mange komponister fra det nordlige tog på studieophold i byen. Christian 4. sendte også sine folk på studieophold i Venedig, herunder Melchior Borchgrevinck og Mogens Pedersøn.

Markuskirkens arkitektur med de mange pulpiturer gav grobund for en særlig musik. Man udnyttede pulpiturerne og rummet musikalsk til at skabe en særlig klanglig virkning, ved at sangerne og instrumentalisterne var anbragt forskellige steder i kirken og spillede ud mod hinanden.

Søndag 3. september vil Diamantens store Atrium-rum med dets bølgende balkoner være ramme om en koncert, hvor musikken fra Venedig og København fra Christian 4's tid - med korsangere og instrumentalister på balkonerne - præsenterer publikum for denne rumlige og klangligt meget interessante musik. Musikken er af Gabrieli og hans elever.

Medvirkende er Ars Nova Copenhagen, instrumentalister fra Concerto Copenhagen under ledelse af Paul Hillier. Koncerten ((kl. 16) indledes med en præsentation af musikken ved Niels Krabbe (kl. 15). Arrangementet er et led i Renæssanceåret og støttes af Golden Days in Copenhagen. Se også mere om Christian IV-tidens musik på Det Virtuelle Musikbibliotek.

Klik ind på Kulturkalenderen

Diamantens atrium

Diamantens atrium-rum vil være ramme om en koncert med 1600-talsmusik fra Venedig og København.

Viseforside fra Schiønnings samling
     Et par af viserne fra samlingen.

Fra andre samlinger: Håndskriftafdelingen

Håndskriftafdelingen har erhvervet flere interessante bøger fra bog- og litteraturhistorikeren Erik Dals samling. Den ene er søofficeren Peter Schiønnings visebog, indeholdende 93 trykte, danske viser - religiøse såvel som verdslige - de fleste fra første halvdel af 1700-tallet. Størstedelen er anonyme, men både Thomas Kingo og den norske digter Peter Dass indgår som forfattere. Flere af visetrykkene findes formodentlig ikke i andre samlinger.

De øvrige bøger er en udgave af Hans Thomissøns Salmebog og fem tilhørende andagtsbøger, alle trykt i Lübeck i 1586-87 og alle kun kendt i dette ene eksemplar.

Derudover har afdelingen erhvervet nogle scrapbøger fra dirigenten og pianisten Salomon Levysohn 1858-1926, især vedrørende Studenter-Sangforeningen samt et brev fra Niels W. Gade til violinisten Georg Haenflein dateret 25.7.1889.

Læs mere i Håndskriftafdelingens nyhedsbrev for juni

Fra andre samlinger: Billedsamlingen

Kort- og Billedafdelingen har fået en meget stor samling af dukketeaterdekorationer og danske billeder fra Alfred Jacobsens Forlag. Samlingen omfatter også tekster til dukketeater-
forestillinger, dukketeaterlitteratur og lister samt reklamer fra Alfred Jacobsens Forlag. Med samlingen følger en omfattende registrant.

Se nærmere i afdelingens nyhedsbrev for juli 2006

Figurer til forestillingen 'Ved Sankelmark' 1. oplag 1885. Klik for større billede

Figurer til forestillingen Ved Sankelmark 1. oplag 1885.
Nyerhvervelser

Afdelingen har modtaget

En kopi af manuskriptet og en cd til Jørgen Plaetners værk Relativités

Afskrifter af kantater til Sangforeningen Ydun: til 25-års-jubilæet i 1872 af C.F.E. Horneman og til 85-års-jubilæet i 1942 af Rich. Østerfelt

En række manuskripter fra akkordeonisten Mogens Ellegaard. Manuskripterne knytter sig til en i øvrigt omfattende samling af Mogens Ellegaards noder, som består af opførelsesmateriale, undervisningsmateriale og en lang række manuskripter (delvis i kopi) af værker, tilegnet Ellegaard af danske og udenlandske komponister. Samlingen indeholder bl.a. materiale, som har tilknytning til akkordeonistens arbejde i Rusland.

Nyanskaffelser

Her kan man orientere sig om de ny-
erhvervede

noder juni og juli 2006
digitale noder i juni-juli
musikbøger juni og juli 2006
teaterbøger juni og juli 2006





Fokus på... Virtuelle præsentationer af musikemner

Digitale præsentationer eller udstillinger af de mange skatte, som findes rundt omkring på verdens biblioteker bliver en mere og mere udbredte mulighed på institutionernes hjemmesider. Her finder man mere all-round sider om de mest kostbare, sjældne og spektakulære ting fra samlingerne, men bibliotekerne bruger også muligheden til at præsentere mere begrænsede emner.

De kan f.eks. bunde i en særlig stor eller spændende samling i bibliotekets eje, og de har ofte en national synsvinkel, som netop sætter fokus på et emne, et værk eller en person, der har haft særlig betydning for det pågældende land. Efterhånden er temaer inden for musik bestemt også kommet godt med, og vi kigger på nogle af nationalbibliotekernes tilbud.


Ida Fonseca i 'Fra Diavolo'. Klik for større billede Altsangerinden Ida Fonseca i operaen Fra Diavolo på Det Kongelige Teater (fra Danske Theater-Costumer tegnede og udgivne af Christian Bruun, 3. samling København 1828. Foto: Karsten Bundgaard). Det Kongelige Biblioteks digitale musikfokussider har en præsentation af Ida Fonseca.



> Abonnér på dette nyhedsbrev
> Andre nyheder fra Det Kongelige Bibliotek
> Musik- og Teaterafdelingen